רקע היסטורי
סַעַר הוא קיבוץ מתנועת הקיבוץ הארצי הנמצא בגליל המערבי ליד העיר נהריה ושייך למועצה האזורית מטה אשר.
היישוב הוקם בשנת 1948 על גבעה צפונית לנהריה בשם ג'יבאל א-לוז על ידי חברי השומר הצעיר מהארץ, חניכי חברת הנוער הארץ ישראלית הראשונה שהתחנכה בקיבוץ תל עמל (לימים ניר דוד), וחניכי חברת הנוער ניצולי השואה שהתחנכו בקיבוץ כפר מנחם. אל המקימים הצטרפו עם השנים תושבים נוספים מארגונים שונים מהארץ והעולם.
שם היישוב לקוח מהמילה "סערה" בים, היות ובשנותיו הראשונות היה היישוב קיבוץ ימי אשר חרת על דגלו את "כבוש הים" ושילב עבודת דייג ימי עם חקלאות מודרנית.
סמוך לעלייה על הרקע הוקמה קבוצת דייג חופי שפעלה בסירות וסירות מנוע ממפרצי אכזיב. קבוצת חברים שניה קיבלה הכשרה בדייג מכמורת על ספינות זרות.
בשנת 1949 הגיעה ארצה הספינה הראשונה "שומריה" המתאימה לדייג במים עמוקים.
בשנת 1955 הגיעה ארצה ספינת מכמורת שניה לקיבוץ, "סער" שמה, והיא היתה משוכללת בהרבה מאחותה "שומריה". ענף הדייג, תפס בשלב זה מקום מרכזי במערך המשקי והחברתי של הקיבוץ. במקביל הוקם הבסיס למשק חקלאי מגוון: גידולי שדה, פרדסים, מטעי בננות ומשק בעלי חיים (לול ורפת).
בשל רווחיות נמוכה בענף הדייג, ומפני שהוצאת מיטב האנשים בקיבוץ לעבודה בדייג פגעה קשה במרקם המשקי והחברתי, הוחלט בתום עשר שנים של מאמצים אישיים וקיבוציים ממושכים, לחדול מהעיסוק בדייג ולהתרכז בבניית תשתית חברתית בריאה לקיבוץ, ומשק חקלאי שיבטיח את עתידו הכלכלי.
בינואר 2003 עבר הקיבוץ למודל התפרנסות חדש המכונה "רשת ביטחון". בד בבד יצא הקיבוץ מהמשבר הכללי והחל בבניית שכונת הרחבה (תהליך האכלוס החל ב-2008).
התצלומים באדיבות ארכיון קיבוץ סער
מספר פרטים פיקנטיים:
- סער נמנה על עשרת הקיבוצים הראשונים בתנועת הקיבוץ הארצי שעבר מלינה משותפת בבתי הילדים ללינה משפחתית (1987).
- בשנות ה-90 פעל בקיבוץ מפעל לייצור וופלים בשם "תופיני סער". המפעל נסגר בשלהי העשור, אבל הוא זכה להיכלל ברשימת שיאי גינס עם הוופל הגדול בעולם (1996).
- שחקן הטלוויזיה ג'רי סיינפלד, התנדב בקיבוץ סער בגיל 15 בשנת 1970.
ארכיון הקיבוץ הוקם ב-1972 על ידי ברוך זיו, ממייסדי הקיבוץ, על פי בקשתו של מזכיר הקיבוץ דאז עלי הורנר ז"ל. מלאכת איסוף חומרי הארכיון הראשונה נעשתה על ידי עמנואל פרג ז"ל. לימים קיבל על עצמו ברוך זיו ז"ל את סידור הארכיון בצורה מקצועית יותר. לצורך כך השתתף בקורס ארכיונאים של התנועה הקיבוצית. במהלך השנים הצטרפה אליו נורית תור. עם פטירתו של ברוך עבר ריכוז הארכיון לידיה. בעת פרישתה של נורית קיבלה את ריכוז הארכיון חיה שפירא.
במהלך השנים התגייסו מספר חברים-מתנדבים לסיוע בעבודת הארכיון.
הארכיון נמצא היום באחד המבנים הראשונים של הקבוץ, אשר שימש כמכון קיטור של הקבוץ.
התצלומים באדיבות ארכיון קיבוץ סער
ב-2017 קיבל הארכיון אישור מהנהלת הקהילה להתחיל בתהליך דיגיטציה ולצורך זה גויס תקציב גדול וגיוס כח אדם. לצוות הארכיון הצטרפה רונית ספרוני ,שלקחה על עצמה את ניהול הפן הדיגיטלי. אליה הצטרפו בהתנדבות שושנה טננבאום ויעקב ברעם, שעמלים בסריקה ופענוח של אלפי המסמכים ועשרות אלפי התמונות, קלטות ועוד.
תכולת הארכיון
חומר מנהלי: מסמכים ותעודות המתעדים את הפעילות העסקית של הקיבוץ וענפי המשק השונים, התכתבויות שונות עם גורמי חוץ כגון משרדי ממשלה, תנועה וכו' ומה שקשור לצד המנהלי-משפטי של הקיבוץ.
חומר היסטורי: מכלי מסמכים שכוללים תיעוד של הווי החיים הקיבוצי לאורך השנים, פעילות הוועדות השונות, התרבות, החינוך וחיי החברה; כרכים של עלוני הקיבוץ, כרכים של דפי מידע, תיקים אישים ,תצלומים היסטוריים, שקופיות, קלטות וידאו, קלטות אודיו, אלבומי תמונות, עבודות גמר וכן פריטים ויזואליים של חפצים משנים עברו.
מלאכת התיעוד והשימור נעשית על פי התקן המקצועי המקובל (מכלים תקניים, תיקי קרטון מניר נטול חומצה, מדפי מתכת, מגירות מתכת, הדברה וכו').
התצלומים באדיבות ארכיון קיבוץ סער
בארכיון מספר חוברות היסטוריות המספרות את תולדות המקום. כך למשל:
שתי חוברות - "מג'יבאל א-לוז אל גבעות השקדים" ו"החלום ושברו - כיבוש הים וקיבוץ דייגים" - שנכתבו על ידי המזרחן וחבר הקיבוץ ד"ר יאיר בוימל; חוברת סיפורי מקום על קיבוץ סער שאסף וערך שוליק דייכס ז"ל.
פריטים פיקנטיים בארכיון:
- הגה ספינת הדיג של הקבוץ
- פגז קטיושה שנפל בקיבוץ
- מאזניים ששימשו את עובדות המרפאה.
- אוסף מצלמות ומכשירי הקלטה.
מימון הארכיון מגיע משני מקורות: תקציב הנהלת האגש"ח ותקציב ההנהלה הכלכלית של האגש"ח.
התצלומים באדיבות ארכיון קיבוץ סער
משתמשים ופעילויות
- בארכיון משתמשים תלמידים, סטודנטים, בני משפחה, חברי קיבוץ לשעבר בעלי התפקידים השונים לדורותיהם.
- חצר הארכיון היא גם חצר מורשת והנצחה.
- ביום הזיכרון נהוג להציב שולחן זיכרון ומצגת המוקרנת בטקס.
- הארכיון פתח דף פייסבוק, דרכו מונגשים חומרים היסטוריים לחברים ותושבי הקיבוץ ולציבור הרחב.
התצלום באדיבות ארכיון קיבוץ סער
מקורות
דף האינטרנט הרשמי של קיבוץ סער.
קיבוץ סער, ויקיפדיה.
קיבוץ סער, ביתמונה.
דף הפייסבוק של ארכיון קיבוץ סער.
יעקובסון מיכאל. 10.8.2014. סקירה על בניין חדר האוכל בקיבוץ סער בתכנון חיליק ערד, באתר 'חלון אחורי'.
שילוני סמדר. 25.11.2007. הישראלים אוהבים אותי כמו את הבן שלהם, Ynet קולנוע.
Comments