top of page

ארכיון קיבוץ עין חרוד איחוד

לגלריית התמונות באתר


רקע היסטורי

עֵין חֲרוֹד (אִחוּד) הוא קיבוץ באזור הצפון בעמק חרוד שבעמק יזרעאל השייך למועצה אזורית הגלבוע.

קיבוץ עין חרוד ההיסטורי נוסד בשנת 1921 והיה לקיבוץ הגדול הראשון בארץ ישראל. הוא הוקם ליד מעין חרוד ומכאן שמו. לאחר מכן עבר לגבעת קומי. בשנת 1952 התפלג הקיבוץ על רקע אידאולוגי לשתי יחידות נפרדות שקיימו קיבוצים נפרדים באותו יישוב, האחת מזוהה עם מפ"ם והשנייה עם מפא"י. האדמות והנכסים התחלקו בצורה שווה בין שתי הקבוצות. בשנת 1954 עברה הקבוצה המזוהה עם מפא"י צפונה, ונפרדה משטחי המגורים של הקיבוץ ההיסטורי למקום סמוך על גבעת "קומי" הנמצאת בשטחי הקיבוץ. קבוצה זו הקימה את "עין חרוד איחוד", בעוד הקיבוץ החדש של תומכי מפ"ם נשאר למטה וכונה "עין חרוד מאוחד".


רוב מקימי עין חרוד עברו לקיבוץ המזוהה עם מפא"י (עין חרוד איחוד) בעוד הצעירים עברו לעין חרוד מאוחד. עין חרוד איחוד נותר קיבוץ שיתופי עד היום.

התצלום באדיבות ארכיון קיבוץ עין חרוד איחוד


כלכלת הקיבוץ מתבססת בעיקר על חקלאות ותעשייה: גידולי שדה; מטעים ופרדסים; רפת (אחת הגדולות והמשוכללות בישראל); דיר כבשים; מדגה גדול; מפעל מתכת בשם פלבם שמייצר מטבחים תעשייתיים מנירוסטה שיש ואגף שמייצר חלקים לחיל האוויר; מפעל ריקור אשר מייצר מכשירי קירור למצלמות אינפרא אדומות; מפעל לייצור שמן זית.


מקור הכנסה נוסף הוא תיירות ופנאי: בקיבוץ צימרים מבתי ובתי עץ עם גינון וחדר אוכל פרטי לאורחי המקום. בנוסף הקיבוץ מתפעל אורווה לרכיבה על סוסים, בריכה לחברי ואורחי הקיבוץ, מסעדת קונדיטוריה ומאפיה. יש גם חנות לחפצי נוי בעבודת יד.


רבים מתושבי הקיבוץ מתפרנסים כעובדי חוץ (בשוק החופשי). ההכנסות ופירות עבודתם מוכנסים כולם לקופה ומחולקים בין תושבי הקיבוץ כל אחד לפי צרכיו.


הקיבוץ שותף עם עין חרוד מאוחד בבעלות על "המשכן לאמנות ומוזיאון למדע והיסטוריה בית שטורמן" שבו מוצגים בין השאר פוחלצים מרשימים ומוטציות וכן סליק ישן.


פיקנטריה: בקיבוץ מקפידים על קיום חגים חילוניים וחקלאיים לצד חגים דתיים: בספטמבר חוגגים את חג המשק בי"ח באלול ובסתיו (תשרי) את ראש השנה. ביום כיפור יש נוכחות מרשימה בבית הכנסת שבו שותפים מעין חרוד ויישובים נוספים בסביבה. בסוכות בונים סוכה מרכזית בחדר האוכל לצד סוכות בתי הילדים ובבתים הפרטיים. לקראת פסח מציינים את קציר העומר. סדר הפסח נעשה בעיצוב והפקה של תוכן ומסכת של חברי הקיבוץ ויש בו מרכיבים מן המסורת ומן החידוש. בשבועות נערך פסטיבל גדול עם ביתנים של הענפים החקלאיים והתעשייתיים. ביום העצמאות יש מסורות ארוכות שנים ובהן שירת מגש הכסף על ידי הנוער, זיקוקים וריקודי העם.


ציוני דרך בתולדות הארכיון

לדור המייסדים, שחברי עין חרוד נמנו עמו, הייתה מודעות היסטורית עמוקה. הם חשו שהם יוצרים מבנה חברתי מהפכני, שינק משורשי הסוציאליזם האירופאי של סוף המאה ה-19 ותחילת המאה העשרים. האמונה העמוקה בצדקת הדרך והתחושה שהם "עושים היסטוריה" הביאה לכך שכל פיסת נייר ששרבטו עליה מילים, שרטוטים ורשימות נשמרה כתעודה בעלת ערך היסטורי לימים יבואו.


אזכור ראשון לארכיון מוסדי מופיע ביומן הקיבוץ מפברואר 1936: "---סוף סוף זכה הקיבוץ על 5500 חבריו ו-27 נקודותיו לבית בנוי לתפארת, שירכז בתוכו את עבודת הקיבוץ המאוחד למחלקותיו השונות". (יומן מס' 268; 1936).


לאחר הפילוג בשנות החמישים נשאר הארכיון ההיסטורי של הקיבוץ הישן ברשות עין חרוד מאוחד. ביומן המשק משנת 1964 נכתב: "החלו לטפל בארגון ארכיון המשק. נמצא האדם שמוכן לעסוק בענין ולהתמסר לו, ושמואל סבוראי - כבעל ניסיון וידע בשטח זה נאות לתת יד בסידורו". (יומן מס' 841, 16/10/1964 עמ' 2).


ארכיון הקיבוץ שכן תחילה במבנה שנבנה בשנת 1969 כחדר קירור לירקות ותפוחי אדמה (אספקה למטבח) ואחר כך הוסב לחדר קרור ואריזה של ענף המדגה.


ב-1966 קיבלה על עצמה "וועדה יזומה" בקיבוץ לתכנן "פינה ב'בית לביא' שתוקדש לזכרם של חברים שנפטרו. חברי הועדה היו שמואל סבוראי, דב אריאב, משה ברקאי, שרה זיבנר, ועזריאל דביר (יומן מס' 875, 06/05/1966 עמ' 3). בסופו של דבר הוחלט שהארכיון יתאחסן בקומה העליונה של הבניין. ב-1967 נכתב ביומן המשק: "באנו בדברים עם הקיבה"מ על חלוקת הארכיון. מצידנו משתתפים החברים: זרבבל, זוהר וברקאי" (יומן מס' 891, 27/01/1967 עמ' 58).


בראשית שנות ה-90 עבר החבר יורם רגב הכשרה של 'איגוד הארכיונאים בישראל' והוסמך לתפקיד ארכיונאי עין חרוד איחוד. יורם ליקט, שמר וקיטלג את החומר הארכיוני, ובמקביל הסב את הארכיון המנהלי והתיעודי למסד נתונים ממוחשב בתוכנת ארכיון המאפשרת איחזור והנגשה עד רמת רשומה.


בשנים 2019 – 1974 ניהלו את הארכיון (כל אחד בתורו/ה) ישראל בן אליהו ז"ל, אברהם מנחמי ז"ל, אורה פיין ז"ל, ויורם רגב - ייבדל לחיים ארוכים.


בשנת 2019, כאשר נקרא ל'פינוי בינוי' (מעבר ממבנה הארכיון הישן למבנה אחר), ביקש יורם למצוא לו מחליף. אביבה וייצמן קיבלה על עצמה להחליף את יורם ולנהל את פרויקט המעבר. מבנה הדגיה שנבחר בזמנו לשמש את הארכיון שופץ בראשית מאי 2021; הובלת החומרים לארכיון החדש התבצעה ב - 9/5/2021, וב - 4/9/21 ערב רה"ש, היתה גזירת הסרט.


צוות הארכיון הנוכחי כולל את החברות אביבה וייצמן ונילי הלר - בוגרות קורס יסודות הארכיונאות של איגוד הארכיונים, אך עדיין 'ירוקות' כדבריהן. "אנו בסוף שנות ה-50 לחיינו, מגיעות מעולמות ידע תוכן ומקצועות השונים בתכלית מעולם הארכיונאות. שתינו נשבנו בקסם הארכיונאות, אנו נלהבות ומחויבות למקצוע."


אביבה וייצמן, מנהלת הארכיון, היא בעברה מעצבת, מנהלת יזמויות, פרוייקטורית, ועד היום שותפה פעילה בעיצובים שונים לטובת הקהילה (תפאורות, פרסומים וכד').

נילי הלר אחראית על ניהול וטיוב מידע (BIGDATA); קליטת, קטלוג, וארכוב חומרים. בעבר ניהלה את משרד 'המשכן לאמנות עין חרוד'. בעלת תואר שני בניהול וארגון מערכות חינוך.


השתיים מקבלות תמיכה מקצועית סדירה באמצעות איגוד הארכיונים. המדריכה היא מיכל הנקין, לשעבר יו"ר האיגוד הישראלי לארכיונאות ולמידע, מנהלת ארכיון העיר חיפה, מפקחת ומדריכה בארכיון המדינה ובארכיונים של רשויות מקומיות בצפון הארץ.


ארכיון קיבוץ עין חרוד איחוד נמצא היום בעיצומו של מעבר מתוכנת "תיב" לתוכנת קיסופט (ייצור מפתח תיוק, סימול, וכד').


הקיבוץ מממן באופן מלא את כל הוצאות הארכיון, כולל כוח האדם.

התצלומים באדיבות ארכיון קיבוץ עין חרוד איחוד


תכולת הארכיון

ארכיון עין חרוד איחוד הינו היום 'ארכיון כולל' מנהלי ותיעודי/היסטורי. לצד המסמכים שמגיעים מהנהלת הקיבוץ וענפיו השונים, הוא מכיל אוסף חפצים, אוסף מודעות, אוספים אישיים, סרטים ואודיו.


החומר הארכיוני מטופל ונשמר בהתאם למתודולוגיה והסטנדרטים מקצועיים הנהוגים באיגוד הארכיונאים. חומרי הארכיון הפיזיים מאוחסנים ב"קומפקטוס" - מערכת אחסון חדישה.


רוב החומרים בארכיון התקבלו עד היום באמצעות הפקדות פנים (הנהלת הקיבוץ, חברים, מקושרים וכד') וחוץ. הארכיון אינו עוסק ברכישה או החלפת פריטים.

בעין חרוד סופרים רבים, ביניהם שלמה לביא, דוד מלץ, אהרון ינאי. בארכיון גנוזים כל הספרים והפרסומים של חברי עין חרוד.



פריטים פיקנטיים השמורים בארכיון:

- מאזן של גדוד העבודה משנת 1925

- ספר תנ"ך שחולק לחיילי הבריגדה מההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל הועד הפועל

- גלופות של תמונות מספרו של אהרון ינאי "תולדות עין חרוד", 1971.

- אוסף מודעות מאירועי תרבות וחג מחיי הקהילה.










משתמשים ופעילויות

המשתמשים העיקריים בשירותי הארכיון הם הנהלת הקיבוץ ובעלי תפקידים, חברי הקיבוץ, חוקרים, סטודנטים, במאים וכל דורש/ת אחר/ת.


הארכיון שותף פעיל בחיי הקהילה על ידי הנגשת חומר ארכיוני בפלטפורמות ובאמצעים שונים:

- אירועי תרבות וחג - הכנת מודעות ללוח מודעות (חד"א), תערוכות וכד'

- רשת חברתית קהילה.נט - הנגשת חומרים, תמונות, כתבות, יומני הקיבוץ, פינות ייחודיות לארכיון "מה שחשוב", "ארכידון".

- סיורים ופעילויות חינוכיות המותאמים לגילאים שונים.

- סיורים למשפחות "בעקבות" - מסע בעקבות ולזכרו של חבר או בן משפחה.

- תערוכת קבע 100 שנה לעין חרוד - הארכיון במשכנו החדש נפתח בשנת ה-100 לעין חרוד ובהשראת המאורע ההיסטורי נבנתה תערוכת קבע של הארכיון הכוללת חפצים, תמונות ומידע בציר הזמן מחיי הקהילה והעשייה בקיבוץ.

התצלומים באדיבות ארכיון קיבוץ עין חרוד איחוד


מוקדי מורשת וההנצחה נוספים ביישוב

- הבמה המשותפת

- משכן לאמנות

- בית שטורמן

- בית לביא


מקורות

bottom of page