top of page

הארכיון והמוזיאון לתיאטרון ע"ש ישראל גור, ירושלים


רקע היסטורי

הארכיון והמוזיאון לתיאטרון ע"ש ישראל גור בירושלים הוא עמותה ללא מטרות רווח ופעילותו נסמכת על תמיכת מִנהל תרבות שבמשרד התרבות והספורט, על אגף התרבות של עיריית ירושלים ועל תרומות.


הרעיון להקים ארכיון לתיאטרון היה של ישראל גור (1982-1925). הודות לפעילותו ולמרצו הבלתי נדלה נפתחו דלתותיו של הארכיון הראשון לתיאטרון בירושלים, ב-22 במאי 1973. עיריית ירושלים תמכה בהקמתו והעמידה לרשותו דירה. האוסף הפרטי של גור – ביקורות, רשימות, מאמרים, תכניות, צילומי הצגות ושחקנים וכל השייך לתיאטרון ויכול היה לשים ידו עליו – היה לגרעין של הארכיון והמוזיאון לתיאטרון שהקים.



מיד בראשיתו קלט הארכיון אוספים חשובים של אמני תיאטרון וחוקרים. לאחר מותו של ישראל גור עבר הארכיון למשכנו הנוכחי באוניברסיטה העברית בירושלים, בהר הצופים, והוא נקרא על שם מייסדו.


הארכיון מתעד, אוסף, מציל ומשמר מסמכים, תעודות, דגמי תפאורה, אביזרי במה, תלבושות, סקיצות של תלבושות ותפאורה, תווים, מחזות וספרים וכל הקשור לדרמה ולתיאטרון בכלל, ובפרט לתיעוד תולדות התיאטרון בארץ ישראל, בישראל ובתפוצות.








ישראל גור. צילום: רוני נעמן. התצלום באדיבות הארכיון והמוזיאון לתיאטרון ע"ש ישראל גור, ירושלים


תכולת הארכיון

בארכיון גור אוספים רבים וחשובים שתרמו אמני תיאטרון ומשפחותיהם וכן חוקרים, בהם העיזבונות של האמנים נחום דוד צמח, מייסד תיאטרון הבימה; זלמן זילברצוויג, חוקר תולדות התיאטרון היידי ומחבר הלקסיקון של תולדות התיאטרון היידי; שלמה מיכאלס, מגדולי הבמאים והשחקנים של התיאטרון היידי בברית המועצות; זיגמונט טורקוב, מחשובי הבמה היידית ומייסד תיאטרון זוטא בישראל; מאיר מרגלית, גדול שחקני תיאטרון אהל; יוסף מילוא, מייסד התיאטרון הקאמרי והתיאטרון העירוני חיפה ומחשובי הבמאים בישראל, ועוד אוספים רבים.


ארכיון גור פעל ופועל לתעד אמני תיאטרון בראיונות אישיים (אודיו ווידיאו) ובניהול תיק אישי לכל אמן; לתעד כל הצגה שהוצגה בארץ ישראל ובישראל עד ימינו, בתיאטרונים המרכזיים ובתיאטרוני השוליים. בארכיון גור אוסף כרזות גדול של הצגות מימי ראשית התיאטרון העברי ועד ימינו. בספרייה העשירה של ארכיון גור מחזות מקוריים ומתורגמים, ספרים העוסקים בתיאטרון ובתולדותיו, כתבי עת ואלבומים כולם במגוון שפות. אולם קריאה מרווח עומד לרשות הקהל ולצדו תאים לצפייה בקלטות או להאזנה.

צילומים: שלי אלכסנדר, גבי ברגר, ארכיון גור. התצלומים באדיבות הארכיון והמוזיאון לתיאטרון ע"ש ישראל גור


משתמשים ופעילויות

הארכיון והמוזיאון לתיאטרון ע"ש ישראל גור בירושלים פתוח לקהל הרחב ומשרת חוקרים, אמנים, תלמידים למשחק, סטודנטים, תלמידי תיכון ושוחרי תיאטרון ואמנות ומקיים סיורי הדרכה לקבוצות אורחים מישראל ומהעולם.


הארכיון הוציא לאור שני כתבי עת: במה (2005-1959), במות ומסך (2013-2009). ישראל גור הקים לתחיה בשנת 1959 את כתב העת במה, שפסק להופיע בשנת 1948, והיה עד יום מותו המוציא לאור, העורך, המביא לבית הדפוס, המפיץ והמשכנע סופרים, חוקרים ואנשי תיאטרון לתרום לכתב העת. עם המעבר של הארכיון והמוזיאון לתיאטרון אל משכנו באוניברסיטה העברית בירושלים בהר הצופים, עבר עמו גם כתב העת במה, שהארכיון הוסיף להוציאו לאור עד להפסקת הופעתו של כתב העת בשנת 2005. במות ומסך נוצר כממשיכו של כתב העת במה והחל לצאת לאור בשנת 2009. לכתב העת במות ומסך אחד-עשר גיליונות והוא פסק לצאת לאור בשנת 2013.


באתר של הארכיון והמוזיאון לתיאטרון ע"ש ישראל גור קישור לקטלוג ממוחשב של כל המאמרים שהתפרסמו בכתבי העת במה ובמות ומסך.


הארכיון מעודד ויוזם מחקרים ויצירות אמנות המבוססים על האוצרות השמורים בו. כמו כן מתקיימים בארכיון ימי עיון, כנסים, התכנסויות חגיגיות לפתיחת תערוכות ומפגשים עם אמני תיאטרון.


המוזיאון, שגם הוא חלק מארכיון גור, מציג בתערוכת קבע ציוני דרך בתולדות התיאטרון העברי והיידי, ובתערוכות מתחלפות מאוספיו ומאוצרותיו. ארכיון גור משאיל מאוצרותיו לתערוכות במוזיאונים אחרים בישראל ובעולם.

התצלומים באדיבות הארכיון והמוזיאון לתיאטרון ע"ש ישראל גור, ירושלים

תגובות


bottom of page