top of page

אליהו טל ופרסום טל-אריאלי

לפני זמן מה הצלחתי לשים ידי על שתי חוברות מדהימות שהוציאה חברת הפרסום "טל אריאלי". הראשונה משנת 1963 וכותרתה "התזמורת הפרסומפונית של טל אריאלי" (משחק מילים יפה של פרסום וסימפונית), והשניה משנת 1964 וכותרתה "פרסומיאדה" (הלחם של המלים פרסום ואולימפיאדה). החוברות הללו מכילות בתוכן את ה"תוצרת" הפרסומית של משרד הפרסום המיתולוגי "טל – אריאלי" מאותה השנה: מודעות, תשדירי רדיו, סרטי פרסומת.

מאוסף הדי אור

בשנות החמישים והשישים עבר הפרסום בארץ תהליך מודרניזציה שאותו הובילו מספר אנשי מקצוע וביניהם שמעון ליניאל, בוב ארויו, אליהו טל ואמנון אריאלי.

בראשית שנות השמונים, בתחילת דרכי כגרפיקאי, עבדתי במשרד פירסום "אדמון" כביצועיסט. באותה עת "פרסום אריאלי" (אז כבר לא "טל אריאלי") עדין היה שם דבר בענף ולמעשה הוביל אותו במספר הבטים: כמות הקמפיינים, איכות הפרסומות, מגוון הלקוחות ופרסי ההצטיינות. במסדרונות המשרד שבו עבדתי תמיד דיברנו עליהם בהערכה מהולה בקנאה - על הקמפיין החדש שלהם ועל ההתמודדות הקשה שתיהיה לנו כנגדם בניסיון להשיג לקוחות חדשים.


אליהו טל נולד בברלין בשנות העשרה של המאה הקודמת. ב-1912 עלתה משפחתו ארצה והיתה בין מייסדי שכונת בית הכרם בירושלים. אליהו היה בין קבוצת חברים (רענן ויץ ואלישע מיליקובסקי – נתניהו) שהוציאו לאור את השבועון הראשון לנוער בשם "הכרם". בשנת 1937 לאחר לימודים באנגליה פרסם מדריך לקניית מוצרים תוצרת הארץ בלבד ובשנת 1947, כאשר עבד בחברת "שמן", הוציא לאור ספר בשם "פרסומת מהי?" זה היה הספר המקצועי הראשון בעברית בנושא פרסום והוא שיקף חזון של איש מקצוע שראה את הנולד בכל הנוגע לעולם הפרסום הישראלי.


במלחמת העולם השניה התנדב אליהו טל לצבא הבריטי שבו לדרגת מייג'ור (דרגה המקבילה בצה"ל לרב סרן). במלחמת השחרור היה ממונה על מתנדבי חו"ל. פרט פיקנטי: הוא היה זה אשר גילה במהלך תרגיל מחוץ לתל אביב את אזור צהלה והמליץ להקים בה שכונה לקציני צה"ל שסבלו ממצוקת דיור. בן גוריון קרא בתחילה לשכונה שכונת טמקין על שמו של אליהו טל (לפני שעברת את שמו).


בשנת 1950 הקים אליהו טל בשותפות עם אמנון אריאלי את משרד הפרסום "טל אריאלי". הם עבדו ביחד בהצלחה מרובה עד 1965. טל היה הגה במהלך שנותיו אימרות וסיסמאות קולעות רבות, שהתקבעו בפנתיאון הפרסום הישראלי. כך למשל " כל אשה בוחרת אמה - כל אשה יודעת למה", " לא טעית - זהו ויטה", "הבנק הצועד עם הזמן".


בשנת 1979 חבר אליהו טל לבוב ארויו והמשרד המשותף שלהם נקרא "טל ארויו".


בשנות התשעים, כבעל בית דפוס וסטודיו לגרפיקה, יצא לי לתת שירותי דפוס וגרפיקה לאליהו טל שבאותה עת כבר היה פנסיונר. הוא פעל רבות למען ירושלים ונהג להגיע אלינו כמעט מדי יום עם מסמך כזה או אחר שנדפיס לו מאות העתקים על מנת שיוכל להפיץ את שמה של בירת ישראל ברחבי העולם. למרות גילו המתקדם הוא היה עם מאגרי אנרגיה בלתי נדלים. איש מאוד מעניין ונמרץ ובעל יכולות מדהימות.


בשנותיו האחרונות התגייס טל ביוזמתו למלחמת חורמה בתעמולת הכזב של אש"ף. הוא הקים את ה"הפורום הבינלאומי למען ירושלים המאוחדת" והצליח לגייס מדינאים ומנהיגי דת מכל העולם שיתמכו בנושא. בתקופה זו הצטלבו דרכינו ולשמחתי יצא לי להכירו באופן אישי. אני גאה לציין כי רעייתי ואני הוזמנו לטקס בירושלים לכבוד פועלו ושם גם פגשתי את טדי קולק, ראש העיר המיתולוגי של ירושלים, ואשתו תמר. שיבחתי את שניהם על פועלם האדיר למען הבירה.

כתב: הדי אור

Comments


bottom of page