רקע היסטורי
אוניברסיטת חיפה היא אוניברסיטת מחקר ציבורית השוכנת על הר טללים מפסגות הר הכרמל בחיפה. האוניברסיטה הוקמה כמכון אוניברסיטאי בשנת 1963, ובשנת 1972 הוכרזה כאוניברסיטה עצמאית, והייתה למוסד האקדמי השישי שהוקם בישראל, ולאוניברסיטה הרביעית. באוניברסיטה שוכנת הספרייה האוניברסיטאית הגדולה בישראל.
לומדים בה כ-18 אלף סטודנטים בשש פקולטות וחוקרים בה למעלה מ-600 חברי וחברות סגל אקדמי בכיר.
התצלום באדיבות ארכיון אוניברסיטת חיפה
בשנת 2000 הוקמה הפקולטה למדעי הטבע.
בשנת 2007 הקימה האוניברסיטה את בית הספר למדעי הים על שם ליאון צ'רני, שהוא בית הספר היחיד באקדמיה הישראלית שמוקדש כולו לחקר הים, ופועלים בו החוגים לביולוגיה ימית, מדעים גיאו-ימיים, ציווילזציות ימיות, טכנולוגיות ימיות ותוכנית במשפט ימי.
בשנת 2012, זכתה אוניברסיטת חיפה במכרז של המל"ג להובלת המרכז הישראלי לחקר הים התיכון, קונסורציום בו שותפים הטכניון, מכון ויצמן, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בן-גוריון, אוניברסיטת בר-אילן, המרכז האקדמי רופין, המכון לחקר ימים ואגמים והמכון הגאולוגי.
בשנת 2014 הקימה האוניברסיטה את מרכז הלמסלי לחקר הים התיכון.
בשנת 2013 נבחרה האוניברסיטה על ידי המל"ג להוביל את מרכז המצוינות לחקר החינוך בחברת המידע החדשה. בנוסף לחוקרי אוניברסיטת חיפה, במרכז חברים חוקרים מהטכניון, אוניברסיטת בן-גוריון והמרכז הבינתחומי הרצליה.
החל מראשית שנות ה-90 מעניקה האוניברסיטה תוארי מוסמך אוניברסיטה (MA) לחניכי המכללה לביטחון לאומי של צה"ל.
החל משנת 2005 צוערי קורס הקצינים של חיל הים לומדים באוניברסיטת לתואר ראשון ובין השנים 2007 עד 2019 העניקה האוניברסיטה תואר ראשון לחניכי תוכנית חבצלות, תוכנית הדגל של חיל המודיעין.
בשנת 2008 החלה האוניברסיטה במסלול ייחודי לתואר ראשון לצוערי קורס הקצינים של משטרת ישראל. בשנת 2017 הוענק לאוניברסיטה אות מגן המילואים של הרמטכ"ל, שמוענק למוסדות על העידוד והתמיכה שמעניקה האוניברסיטה לסטודנטים וחברי סגל שמשרתים במילואים.
בשנת 2009 חנכה האוניברסיטה מבנה נוסף ב"קמפוס הנמל" שבעיר התחתית בחיפה, במבנה ההיסטורי של מס ההכנסה. בזכות קרבתו לתחנת הרכבת, הפך קמפוס הנמל ליעד אטרקטיבי לסטודנטים מכל רחבי הארץ.
בשנת 2015 חתמה אוניברסיטת חיפה על הסכם עם אוניברסיטת (EAST CHINA NORMAL UNIVERSITY (ECNU, האוניברסיטה הגדולה במחוז שאנגחאי, על הקמה של מרכז מחקר משותף לשתי האוניברסיטאות ובשנת 2016 הוקם בקמפוס בשאנגחאי הבניין של המרכז המשותף – הראשון מסוגו בין מוסד אקדמי ישראלי וסיני[7]. בשנת 2017 הודק הקשר בין האוניברסיטה ומערכת ההשכלה הגבוהה בסין, בעקבות הסכם לשיתוף פעולה שנחתם עם האקדמיה הסינית למדעים.
באפריל 2022 נפתחה בחלק המערבי של הקמפוס תחנה F של הרכבלית, תחנת אוניברסיטת חיפה, שמקשרת בין מרכזית המפרץ בתחנה התחתונה, דרך הטכניון בשתי התחנות שבה, ועד התחנה העליונה והאחרונה שבקמפוס האוניברסיטה. התחנה נמצאת סמוך למגדל אשכול בכניסה לקמפוס האוניברסיטה מצד המערבי של המתחם. מהתחנה ניתן להגיע לאתרים בתוך הקמפוס ומחוצה לה, כגון אתרים בפארק הכרמל ועוד. התחנה מחוברת באמצעות גשר מעל שדרות אבא חושי ומשם ניתן להגיע עליו לנקודת תצפית לצפייה על הים.
הארכיון המנהלי
הארכיון המנהלי של אוניברסיטת חיפה הוקם בשנות ה- 80 כצורך מנהלי להתנהלות תקינה של המוסד.
הארכיון נותן שרותי אחסון לכל היחידות המנהליות של האוניברסיטה.
בארכיון מעל 3000 מכלים, כמחציתם חומרים הנשמרים לצמיתות הכוללים פרוטוקולים של ישיבות הנהלה, ציונים, תיקי עובד ועוד.
חומרים הנשמרים לתקופות קצובות כוללים בעיקר נושאי שכר לימוד, חשבוניות, ספקים, פרוטוקולים של ישיבות פקולטה וחוגים וכו'.
זמן שמירת החומרים מותנה בשלושה שיקולים: א. חשיבותם ב. מניעת בזבוז מקום אחסון ג. כפל חומרים. לדוגמא, פרוטוקולים של ישיבות חוג ופקולטה אינם נשמרים לצמיתות שכן החלטות שמתקבלות במסגרות אלו נתונות בסופו של דבר לאישור ההנהלה שהיא זו שנשמרת לצמיתות בארכיון. דוגמא נוספת: עניינים כספיים אינם נשמרים על ידי היחידות הרוכשות, אלא על ידי אגף כספים שהוא היחידה המבצעת.
רוב מכלי הארכיון נמצאים בתוך הקמפוס בשלושה אולמות הנמצאים בבניין הראשי ובבניין ג'ייקובס. משרד הארכיון נמצא בספריה. מספר מאות מכלים נמצאים באחסון חיצוני.
התצלום באדיבות ארכיון אוניברסיטת חיפה
מכוון שהארכיון הינו ארכיון מנהלי בלבד ומשרת את עובדי המנהלה של האוניברסיטה בלבד, לצורך עבודתם השוטפת, הוא אינו פתוח לקהל הרחב.
הארכיון עובר בשנים האחרונות תהליך דיגיטציה (סריקת התיקים האגורים במחסן). הסריקה נעשית למען הנגשתם ושמירתם הפיזית של הפריטים (בעיקר של חומרים ישנים). כל התיקים המקוריים נשמרים גם בפורמט הפיזי. הסריקה נעשית על ידי מחלקת השכפול של האוניברסיטה בפורמט PDF.
מנהלת הארכיון, והעובדת היחידה - רונה פרקיס, בעלת תואר ב"א מאוניברסיטת חיפה בלימודים רב-תחומיים ולימודי א"י, תואר מ"א מאוניברסיטת חיפה בתולדות ע"י וכן בעלת תעודת מקצוע מבית ברל בתחום הארכיונאות.
הארכיון ההיסטורי
בארכיון אגורים אלבומי תצלומים מאמצע שנות ה-60 של המאה הקודמת ועד שנת 2004 (שנה שבה החלו לצלם בפורמט הדיגיטלי). מבחר של תמונות מהאוסף הזה נגיש באתר.
מבחר של תמונות מאלבומים אלה ניתן לראות באתר הארכיון.
ראוי לציין שהתמונות ההיסטוריות נסרקו על ידי עובדים בעלי צרכים מיוחדים.
למרבה הצער, בחלק גדול מתמונות המקור לא קיים מידע אודות האנשים המופיעים בתמונה. לכן התמונות עוברות פענוח על ידי מספר גמלאי האוניברסיטה ולאחר הפענוח הן מועלות לאתר.
פרויקט הדיגיטציה נמשך כבר למעלה מ- 10 שנים. תקופת הקורונה העניקה לפרויקט דחיפה רצינית שכן העבודה מהבית הוקדשה לפרויקט זה בלבד. עד היום הועלו כ- 70% מתמונות האוסף.
לאחרונה נוספו לאתר הארכיון פרסומי האגף לקשרי ציבור/חוץ וכן עיתוני סטודנטים מסוף שנות ה- 60 של המאה הקודמת – שעברו סריקה.
התצלומים באדיבות ארכיון אוניברסיטת חיפה
תערוכות
הארכיון הפיק מספר תערוכות היסטוריות הקשורות לתולדות האוניברסיטה שהוצגו בקמפוס במהלך השנים. כך, למשל, תערוכה בנושא בניית מגדל אשכול (בשיתוף עם אינג' עמנואל בך); תערוכות ביקורי אח"מ וכן תערוכה של תמונותיו של הצלם החיפאי החשוב אוסקר טאובר.
סדנה לכתיבת זיכרונות
במשך שש שנים ארגן הארכיון סדנת כתיבה לעובדים. במסגרת הסדנה הייחודית הזו כתבו העובדים סיפורים היסטוריים על האוניברסיטה. מקצתם סיפורים בגוון אישי. בעקבות סדנה זו יצא לאור הספר "מגדל של סיפור".
מקורות
אתר האינטרנט הרשמי של אוניברסיטת חיפה.
ארכיון אוניברסיטת חיפה.
אוניברסיטת חיפה, ויקיפדיה.
אוניברסיטת חיפה, דף שער בספרייה הלאומית.
אוניברסיטת חיפה, סרטונים בערוץ היוטיוב.
אוניברסיטת חיפה - מסע על ציר הזמן, סיפור התפתחות האוניברסיטה באמצעות תמונות, מסמכים, סרטונים וזיכרונות.
Comments