top of page

ארכיון התזמורת הפילהרמונית הישראלית


רקע היסטורי

התזמורת נוסדה על ידי הכנר ברוניסלב הוברמן, שהביא לארץ מוזיקאים יהודים רבים מרחבי אירופה ומגרמניה הנאצית. רבים מהם הנגנים הטובים ביותר בתזמורות אירופה שגורשו ממשרותיהם על ידי הנאצים. בעת היווסדה נקראה "התזמורת הסימפונית הארץ ישראלית" (Palestine Symphony Orchestra).

על קונצרט הפתיחה שלה, שנערך באולם יריד המזרח בתל אביב ב־26 בדצמבר 1936 ניצח המנצח הנודע ארטורו טוסקניני.

בין השנים 1939–1945 כיהן ליאו קסטנברג כמנהלה. בתקופה זו, בשנות מלחמת העולם השנייה, הופיעה התזמורת ב־140 קונצרטים המיועדים לחיילי בעלות הברית בחזיתות השונות, לרבות הופעה בפני חיילי הבריגדה היהודית באל עלמיין בנובמבר 1944. כמו כן התזמורת הרבתה לנסוע לקונצרטים במצרים במהלך מלחמת העולם ה-2.

המנצח ארטורו טוסקניני עם הכנר ומייסד התזמורת ברוניסלב הוברמן, בחזרה הגנרלית לקראת הקונצרט הראשון של התזמורת הארץ-ישראלית. יריד המזרח (גני התערוכה), תל אביב 25.12.1936. צלם: צלמניה – פריאור (ר. וייסנשטיין). התצלום באדיבות ארכיון התזמורת הפילהרמונית הישראלית

עם קום המדינה ב־1948 הוסב שמה ל"התזמורת הפילהרמונית הישראלית" (Israel (Philharmonic Orchestra. התזמורת מרבה להופיע ברחבי העולם. טובי המנצחים רואים לעצמם אתגר לנצח עליה. אחד מהם הוא זובין מהטה שהיה למנהל המוזיקלי של התזמורת במשך 50 שנה. לאורך השנים הופיעו עם התזמורת מנצחים וסולנים בעלי שם עולמי, ביניהם: המנצחים לאונרד ברנשטין, יוג'ין אורמנדי, קורט מזור, ריקרדו מוטי והסולנים יאשה חפץ, יהודי מנוחין, אייזק שטרן, יצחק פרלמן ופנחס צוקרמן והפסנתרנים ארתור רובינשטיין, מאוריציו פוליני, יפים ברונפמן, דניאל בארנבוים, מסטיסלב רוסטרופוביץ, פאבלו קזאלס וג'קלין דה פרה וכן זמרים כגון פלאסידו דומינגו ולוצ'יאנו פברוטי.

מאז היווסדו של היכל התרבות בתל אביב בשנת 1957, הוא משמש אולם הבית של התזמורת. כמו כן התזמורת מופיעה גם בתיאטרון שרובר שבירושלים ובאודיטוריום שבחיפה.

ביולי 2019 קיימה התזמורת הפילהרמונית הישראלית סדרה של קונצרטי פרידה מזובין מהטה, שניצח על הרקוויאם של ורדי לפני אולמות מלאים עד אפס מקום במאזינים שבאו להיפרד מן המנצח האהוב ולהביע את הוקרתם.

ב-20 באוקטובר 2019 ניצח זובין מהטה על הקונצרט האחרון שלו כמנהל המוזיקלי של התזמורת הפילהרמונית הישראלית שבסיומו הוענק למהטה תואר של "מנהל מוזיקלי אמריטוס".


בשנת 2020 בתקופת משבר הקורונה, עברה פעילות התזמורת למתכונת דיגיטלית בערוץ המוזיקה "מדיצי" (ערוץ מוזיקה קלאסית מוביל בעולם), בפייסבוק וביוטיוב המעניקים פלטפורמה דיגיטלית לקונצרטים.


התזמורת מקליטה תוכניות ומעלה קונצרטים קאמריים בשידור חי עם נגני התזמורת.


ארכיון התזמורת הוקם בתחילת שנות ה-80 על ידי מר היינץ ברגר, שהיה נגן אבוב וקרן אנגלית בתזמורת. עד אז, נשמרו החומרים בארגזים המפוזרים במחסנים של התזמורת ביחד עם חפצים אחרים.

ברגר גייס למשימה זו מספר חברי תזמורת שפרשו באותו זמן, ביניהם גם היינריך שיפר ובהמשך מתי גרבלר, שניהם נגני טרומבון. חלק ניכר מהמידע ששמור בארכיון היום הינו הודות לעבודתם היסודית והמבורכת של אותם גמלאים שעשו את עבודתם, בראשית ימי הארכיון, בהתנדבות ובמסירות.


תחילה אורגנו חומרי הארכיון בבית ההארחה של התזמורת ברחוב ש"י עגנון בתל אביב. עם סגירתו של בית ההארחה בשנת 2000 הועתק הארכיון לבניין "אהל שם" שברחוב בלפור. ב- 2009 עבר הארכיון לבית התפוצות ועם השלמת השיפוץ בשנת 2014 , מצא הארכיון את משכן הקבע שלו בחלל מתאים ומרווח בקומת המסד של היכל התרבות המחודש ע"ש צ'רלס ברונפמן.


צוות הארכיון כולל את המנהלת אביבית הוכשטטר, התחקירן ההיסטורי גבריאל וולה (דור שלישי בתזמורת, סבו ואביו היו נגנים גם כן, כך שיש לו פרספקטיבה היסטורית מאוד רחבה) ותמרה נשרי - מוזיקאית צעירה שהשתלבה לפני שנה בפרויקט הדיגיטציה של הארכיון.

התצלומים באדיבות ארכיון התזמורת הפילהרמונית הישראלית


תכולת הארכיון

בארכיון התזמורת נמצאים תצלומים, כרזות, מסמכים, הקלטות, תכניות, תכתובות עם מנצחים וסולנים שהופיעו עם התזמורת, קטעי עיתונות ומזכרות מאירועים שונים לאורך השנים ומסיורי התזמורת בחו"ל.

ייחודו של הארכיון, כמו ייחודה של התזמורת, הינו בכך שתולדות התזמורת שלובים מאז הקמתה בקורות העם והמדינה – ביקור בארכיון הינו מסע אל העבר של התזמורת לאורך התפתחות היישוב היהודי והמדינה. בשנת 2012, הודות לתרומתה הנדיבה של גב' נטלי כץ, הוחל בהקמת ארכיון תצלומים דיגיטלי על שם מאריי ס. כץ. אוסף התצלומים, המכיל למעלה מ- 10,000 תצלומים היסטוריים, שצולמו על ידי צלמים רבים מראשית ימי התזמורת ועד היום. רוב התצלומים כבר נסרקו והועלו לאתר ייעודי פנימי של התזמורת המכיל את כל המידע עליהם.

בימים אלה נמשכת הדיגיטציה בארכיון, הפעם של כל תכניות הקונצרטים של התזמורת החל משנת 1936 וכן כל הפוסטרים.

התצלומים באדיבות ארכיון התזמורת הפילהרמונית הישראלית


שימושים ופעילויות

ארכיון התזמורת משרת את התזמורת עצמה, על מחלקותיה השונות ובמקביל מקבל פניות רבות מהארץ ומחו"ל. הארכיון מספק חומרים לאירועים שונים הקשורים בתולדות המדינה והתזמורת, כתיבת ספרים, תערוכות או הפקת סרטים וכן לכתיבת עבודות עבור סטודנטים, חוקרים ואנשי אקדמיה.

כך, למשל, הסרט – Orchestra of Exiles - שנעשה על התזמורת ע"י הבמאי האמריקני ג'וש אהרונסון, בעקבות תחקיר מעמיק שנעשה בארכיון. ישנו גם ספר הנושא שם זה שיצא לאחר הסרט.

סרט נוסף בבימויו של יאנוש דרבש – Coming Home – שנוצר לציון 75 להקמת התזמורת, מספר גם הוא את סיפורה של התזמורת מזווית הראייה האישית של הנגנים.


בשנת 2016 התקיימה תערוכת תצלומים מארכיון התצלומים של התזמורת בשם "מוזיקת רקע" במוזיאון הפתוח לצילום בתל חי, אותה אצרה נעמה חייקין. במקביל יצא גם ספר של התערוכה.

בארכיון נערכו שני מפגשים / הרצאות מיוחדים הקשורים לשני אירועים:

- בשנת 2018 לציון יום הולדתו ה-100 של המנצח לאונרד ברנשטין, הכין הארכיון סדרת מפגשים אודות ברנשטין שניצח על התזמורת במשך 43 שנים ואשר לווה בקטעי וידאו, תצלומים ומסמכים שונים מתוך הארכיון.

- עם פרישתו של זובין מהטה מתפקיד המנהל המוזיקלי של התזמורת, באוקטובר 2019, ערך הארכיון סדרת מפגשים על 50 שנות פעילותו של מהטה בתזמורת. מפגש זה הונחה ע"י אחד מנגני התזמורת לשעבר, מר גבריאל וולה, המשתייך כיום לצוות הארכיון.


מקורות



Comments


bottom of page