רקע היסטורי
העיתון ידיעות אחרונות הוא אחד מכלי התקשורת החשובים והמשפיעים ביותר בתולדות מדינת ישראל. הגיליון הראשון שלו יצא לאור ב-11.12.1939 ומאז ועד היום הוא מופיע בסדירות בכל בוקר. לאורך השנים ידע העיתון שינויים ותהפוכות ברמת הניהול, הסגנון והתוכן ששיקפו והשפיעו על התקשורת הישראלית כולה.
התצלום באדיבות ארכיון ידיעות אחרונות
ב-1947 הוצא לאור לראשונה מגזין "לאשה" (על לאישה ראו בנפרד באתר זה) ובהמשך הוצאו עיתונים ומגזינים נוספים כגון: כלכליסט, ידיעות תקשורת, פנאי פלוס, מנטה, בלייזר ועוד. בתחילת שנת 2000 הושק אתר YNET, שכולל חדשות ותכנים רבים נוספים.
קבוצת ידיעות אחרונות היא היום גוף התקשורת הגדול במדינת ישראל והוא מחזיק ברשותו עיתונים מודפסים ואתרי אינטרנט.
התצלומים באדיבות ארכיון ידיעות אחרונות
הארכיון הוקם רשמית ב-1965 ועבר מאז הרבה שינויים טכנולוגים. קבוצת ידיעות אחרונות דאגה תמיד להשקיע ולטפח את נכסי הארכיון ולמעשה בעקיפין שומרת על נכסים תרבות שמשרתים את המדע, ההשכלה, השפה, האמנות, החינוך והמורשת הישראלית.
רבים וטובים תרמו להעשרתו ותחזוקתו של הארכיון. ראוי לאזכור מיוחד מנהל הארכיון לשעבר דימון שחר. מנהלת הארכיון היום היא הילה ראכלין.
בהובלתו של יוסי ברדוש, מ"ידיעות טכנולוגיות" (חברת בת של קבוצת ידיעות אחרונות) נסרקו ב-1998 כל גיליונות העיתון עד לשנה זו. מאז נמשכת הסריקה של כל גיליון חדש. עם הזמן נוספו לסריקה גם עיתונים נוספים של הקבוצה כגון: לאישה, פנאי פלוס, כלכליסט, ידיעות תקשורת ועוד.
זהו אחד ממיזמי הדגל של הארכיון, שאין לו אח ורע בשום כלי תקשורת אחר בארץ. חשוב לציין שאיכות הסריקה טובה וכך גם מנוע החיפוש שמקל מאד על איתור כתבות ותמונות על פי מיפתוח עשיר.
מאז 2000 הוטמעו בקרב העורכים, הכתבים, הפובליציסטים, התחקירנים, הצלמים והמפיקים השונים – דפוסי עבודה המותאמים לעידן הדיגיטלי. מי שהורגלו בעבר לנבור בתיקי הארכיון העמוסים שנצברו במהלך השנים, יכולים היום להשיג את מבוקשם בלחיצת מקלדת. תהליך ההטמעה לא היה קל וחייב שינויים בדפוסי עבודה מושרשים, אבל היום הארכיון מהווה כלי עבודה מרכזי וחשוב מאד עבור עובדי הקבוצה.
התצלום באדיבות ארכיון ידיעות אחרונות
בשנת 2000 נרכשו שני נכסים חשובים לארכיון:
- ארכיון התמונות של הצלם דוד רובינגר ז"ל, חתן פרס ישראל לתקשורת לשנת 1997. כחצי מיליון תמונות של ארכיון עשיר זה נסרקו, קוטלגו והן זמינות לחיפוש בתוך משרדי ידיעות אחרונות.
- ארכיון עיתון "העולם הזה" שכולל כרכים של המגזין ותצלומים. התצלומים נמצאים בתהליכי סריקה.
בשנת 2001 עבר הארגון שידרוג טכנולוגי נוסף והצלמים שצילמו עד אז שקופיות ונגטיבים עברו לצלם במצלמה דיגיטלית. הארכיון התאים את עצמו לשינוי מבחינה טכנולוגית והמערכת הממוחשבת שלו כוללת תוכנת ניהול תמונות שמאפשרת איחזור תמונות הן ישנות והן חדשות.
נכסי הארכיון
בארכיון, שנמצא בבעלות קבוצת ידיעות אחרונות, אגורים ומקוטלגים כתבות, תצלומים וקטעי וידאו. זהו אוסף עשיר במיוחד שחשיבותו ההיסטורית וההיסטוריוגרפית לא תסולא בפז. החומרים הללו חשובים במיוחד להבנת התרבות הפופולרית בישראל, על שטחיה הרבים: פוליטיקה, צריכה, בידור, ספורט, צבא ועוד ועוד. להלן פירוט (נכון למאי 2023):
תיקי ארכיון פיזיים של ידיעות אחרונות המכילים תמונות וכתבות.
תיקי ארכיון פיזיים של קבוצת המגזינים, המכילים תמונות בלבד.
שקופיות ונגטיבים.
עמודי עיתון ידיעות אחרונות, מגזינים, ידיעות תקשורת.
תמונות דיגיטליות של כל קבוצת ידיעות אחרונות.
תמונות סרוקות של הצלם דוד רובינגר.
כרכים ותמונות של ארכיון העולם הזה.
חלק מהחומר סרוק במלואו וחלק נמצא בשלבי סריקה משתנים.
התצלומים באדיבות ארכיון ידיעות אחרונות
שירותי הארכיון
המאגרים שנמצאים בארכיון אינם זמינים בשלב זה לציבור הרחב והם מונגשים רק בתוך בית ידיעות אחרונות ולעובדי העיתון בלבד.
ארכיון הכתבות הדיגיטלי של העיתון זמין לחיפוש בספריות הציבוריות ולסטודנטים וחוקרים בספריות האקדמיות (באוניברסיטאות ובמכללות).
מטרת הארכיון היא להעניק שירות יעיל ואמין לקבוצת ידיעות אחרונות שכולל: - שימור החומר ההיסטורי ואירכובו (ארכוב החומר הוא אתגר לא פשוט בשל השתנות השפה העברית, התקדמות הטכנולוגיה והדינמיקה של האירועים החדשותיים שמתרחשים בארצנו הקטנה.
- איתור והנגשה של חומרי גלם רלוונטיים לכתבי קבוצת ידיעות ממאגר הארכיון ומארכיונים אחרים בישראל ובעולם.
- הדרכה והטמעה של שימוש הוגן וחוקי ביצירות שמשמשות את כתבי הארגון.
משמאל לימין: דסק חדשות של ידיעות אחרונות ו-Ynet, צלם תומי הרפז; בניין מערכת קבוצת ידיעות בראשון לציון, צלם תמריקו; מפעל הדפוס של ידיעות בראשון לציון, צלם שאול גולן. התצלומים באדיבות ארכיון ידיעות אחרונות.
פרוייקטים עתידיים
- סריקה של ארכיון מגזין לאשה מיום הקמתו (1947) ועד לשנת 2006 (משנת 2006 ואילך המגזין סרוק במלואו).
- אירכוב כל קטעי הוידאו שנמצאים באתרים של הקבוצה YNET , כלכליסט ועוד.
- סיום סריקת תמונות של צלמי הקבוצה מתקופה שצילמו במצלמות עם נגטיבים ושקופיות.
- סיום סריקה וקטלוג ארכיון הספורט.
- שמירה על עדכניות טכנולוגית של הארכיון והשתנות בהתאם להתפתחויות.
מקורות
ידיעות אחרונות, ויקיפדיה.
אתר האינטרנט הרשמי של ידיעות אחרונות.
ידיעות אחרונות בפייסבוק.
מרקוזה־הס עדי. 2012. העיתון וסיפור המשפחה שמאחוריו, הוצאת כרמל.
נאור מרדכי. 2003. הפוטש הגדול, מלחמת 'ידיעות אחרונות'–'מעריב': ההתחלה, קשר 33, אביב, 15-3.
ליימן-וילציג שמואל. 1999. המטוטלת, המדרון והמו"לכות: "ידיעות אחרונות" מול "מעריב" עבר, הווה, עתיד, קשר 25, מאי, 4-19.
מקומוני קבוצת ידיעות תקשורת.
75 שנות לאשה – ארכיון כל שערי לאשה מאז 1947.
Comments