רקע היסטורי
צוֹפַר (גם: בְּאֵר צוֹפַר) הוא מושב עובדים בערבה התיכונה (כ־130 ק"מ מצפון לאילת, בין היישובים צוקים וספיר) השייך למועצה אזורית הערבה התיכונה. המושב קרוי על שם צוֹפַר הַנַּעֲמָתִי, אחד משלושת רעי איוב, וזאת בשל סמיכותו להרי אֱדוֹם ולארץ עוץ המקראית, מקום התרחשות עלילת ספר איוב. המושב, נמצא בקרבה לדרך הבשמים הנבטית וליד העיר הנבטית הקדומה מואה.
מקור התעסוקה וההכנסה העיקרי של המושב הוא חקלאות החורף. התנובה מיועדת ברובה לייצוא (בעיקר לאירופה) ומיעוטה משווק בשוק המקומי. עיקר הגידולים של המושב הם: ירקות חורף: מלונים, פלפלים וזנים שונים של עגבניות. וגם מטעי תמרים ופירות נוספים.
בבעלות מספר משפחות מהמושב מכלאות בקר, המשמשות כתחנות הסגר לבקר חי המיובא לישראל דרך נמל אילת.
ענף כלכלי נוסף שתופס תאוצה בשנים האחרונות ומהווה מקור תעסוקה ופרנסה משמעותי הוא תחום התיירות. במושב חדרי אירוח (צימרים) וחאנים, לצד אטרקציות תיירותיות כגון מסעדות וסדנאות אמנות. דרך הבשמים הנבטית, שעוברת באזור, הוכרה בשנת 2005 כאתר מורשת עולמית מטעם אונסק"ו והופכת את המושב למבוקש עבור תיירים ומבקרים.
ליד המושב, נמצאת חוות האנטילופות בערבה ובה סיורים ואפשרות לינה.
במושב מגדלים סרטנים כחולים (Procambarus Alleni) לנוי ולמאכל.
במושב מועסקים צעירים ישראלים רבים, בבתי האריזה ונהנים מעבודה מועדפת, שלאחר הצבא (פרויקט "עבודה עברית"), לצד פועלים ממזרח אסיה.
בספטמבר 2021 הוקמה ביישוב שלוחה של מכינה קדם-צבאית ערבה. מסגרת זו היא חצי שנתית (בניגוד לשלוחות האחרות הפעילות כעשרה חודשים) ולומדים בה כ-30 חניכים.
פרט פיקנטי: מובלעת מושב צופר, כ-1000 דונם אדמה, הוחזרה לירדנים בשנת 1995. למושב הוחכרו האדמות עד שנת 2022 ועם פקיעת תוקף ההסכם סרבו הירדים להאריך את החוזה.
צילומים: ששון אליאס. התצלומים באדיבות ארכיון מושב צופר
ארכיון המושב הוקם בשנות התשעים של המאה העשרים על ידי ספרנית המושב תמר ליפשיץ. "לא זכור לי התאריך המדויק של ההקמה" מספרת תמר. "זכור לי כי ביקרתי בארכיון עין-יהב שנוהל אז על ידי אסתי סלע המיתולוגית (שגרה היום במורן) והיא הדביקה אותי בחשיבות העניין."
אל תמר ליפשיץ, שמנהלת עד היום את הארכיון, הצטרף לאחרונה (2022) עזרא רבינס.
מרבית מסמכי הארכיון סרוקים בתוכנת "קיסופט" ומונגשים באתר הבית של הארכיון.
התצלומים באדיבות ארכיון מושב צופר
תכולת הארכיון
הארכיון מכיל תיקיות רבות שבהן, קטעי עיתונות, מסמכים שיוצרו על ידי הנהלת המושב, אלבומי תמונות ותצלומים בודדים, כרזות, דגלים, כובעים, תצלומי אוויר, מפות ישנות, קלטות וידאו וחפצים היסטוריים מגוונים. כמו כן מכיל הארכיון תיקיות אישיות של חברי המושב ותיקיות של עסקים מקומיים.
תמר: "אני עוקבת אחרי הנעשה במושב. דואגת להדפיס כתבות מהעיתונים. שומרת כרזות, פלקטים, ככל הניתן, אוספת קבצי תמונות וכדומה. יש גם מעט הפקדות חומרים מחברי הקהילה, בתקווה שהמאגר יגדל עם הזמן".
עד 2023 מומנו ההוצאות השוטפות של הארכיון מתקציב הספריה, בעיקר משום שקשה היה לשכנע את התושבים בחשיבות הארכיון. עם פרישתה של תמר מהספריה, היא ביקשה מהנהלת היישוב להפריד את תקציב הארכיון מתקציב הספריה ונענתה בחיוב. העבודה שלה נעשית בהתנדבות מלאה. יש לציין כי המועצה האזורית איננה תומכת בארכיוני היישובים וכי לה עצמה אין כלל ארכיון.
התצלומים באדיבות ארכיון מושב צופר
במקביל לארכיון צופר הקימה תמר ליפשיץ, בשיתוף פעולה עם פני בן דוד (רכזת טלויזיה קהילתית - ערבה), את ארכיון הטלויזיה הקהילתית - ערבה. הארכיון הזה מכיל קלטות וידאו במגוון פורמטים. הן מאוחסנות בארון מיוחד וכן בכוננים קשיחים. חומרי הארכיון מצולמים ונערכים על ידי מתנדבי הטלוויזיה הקהילתית (במימון המועצה המקומית).
מקורות
ארכיון מושב צופר.
אתר האינטרנט הרשמי של צופר.
צופר בפייסבוק.
צופר (מושב), ויקיפדיה.
האם חלמנו שלום? יוטיוב.
Comments