top of page

בית חיים ויצמן

המבנה

בית ויצמן נבנה בשנת 1936 ושימש כביתם הפרטי של ד"ר חיים ויצמן וד"ר ורה ויצמן. את ביתם בארץ-ישראל בחרו לבנות ברחובות, בצמוד למכון זיו שייסד ד"ר ויצמן בשנת 1934, וממנו צמח לימים מכון ויצמן למדע.


הבית תוכנן בידי האדריכל היהודי הנודע, אריך מנדלסון, שעזב את גרמניה עם עליית הנאצים לשלטון. בית ויצמן היה עבודתו הראשונה של מנדלסון בארץ-ישראל.


עם בחירתו של ד"ר ויצמן לנשיא המדינה הפך הבית למשכן הרשמי של נשיא ישראל. לאחר מותו עבר משכן הנשיא לירושלים. בני הזוג תרמו את האחוזה, את הבית ואת תכולתו למדינת ישראל, במטרה לשמר את מורשתו של הנשיא הראשון.


התמונה באדיבות יד חיים ויצמן, גנזך ויצמן, רחובות

גן האחוזה

המבנה הפיסי של הגן תוכנן על ידי אדריכל הבית אריך מנדלסון ומהווה חלק בלתי נפרד מהבית. צמחיית הגן תוכננה על ידי אדריכל הנוף שלמה ויינברג (אורן) מקיבוץ יגור, שאף תכנן את גני גן הנדיב בזכרון יעקב.

בגן האחוזה ניתן לראות את המכונית הנשיאותית שהעניק הנרי פורד השני מתנה לד"ר חיים ויצמן בשנת 1950. המכונית שימשה כרכב השרד הרשמי של נשיא המדינה ולאחר מותו של ויצמן, בשנת 1952, הוצבה לתצוגה בבית ויצמן.

התמונה באדיבות יד חיים ויצמן, גנזך ויצמן, רחובות

כמו כן אחוזת הקבר של בני הזוג ויצמן נמצאת גם היא בגן האחוזה ומהווה מימוש צוואתם להיקבר בסמוך לביתם ולמכון אותו הקים חיים ויצמן. כיכר הזיכרון לזכר קורבנות השואה, בה מוצב פסל של דני קרוון, מהווה מקום מפגש בין העבר, ההווה והעתיד של מכון ויצמן למדע ומדינת ישראל כולה.

התמונה באדיבות יד חיים ויצמן, גנזך ויצמן, רחובות

גנזך ויצמן

למרגלותיו של בית ויצמן נמצא גנזך ויצמן. הגנזך הוקם בשנות ה-50 במטרה לשמר את מורשתו ופעילותו של ד"ר חיים ויצמן ומהווה בית ליותר מ- 200 אלף מכתבים ומסמכים היסטוריים שהשאירו אחריהם בני הזוג ויצמן.

בין אוספי הגנזך ניתן למצוא התכתבויות אישיות של בני המשפחה, מסמכים המתארים את התפתחותה של התנועה הציונית שד"ר חיים ויצמן עמד בראשה, כשלושה עשורים וחומרים המספרים את סיפור הקמתה של מדינת ישראל. בנוסף החומר המדעי רחב הידיים של ד"ר חיים ויצמן, אשר היה מדען ויזם ועל שמו רשומים למעלה מ-200 פטנטים; וההיסטוריה של מכון המחקר ע"ש דניאל זיו לימים מכון ויצמן למדע שמורים אף הם בגנזך.


אוסף המסמכים הייחודי של ד"ר ורה ויצמן. רופאת ילדים במקצועה, ממייסדות ארגון ויצו, פעילה ציבורית בארגון הדסה, עליית הנוער ובארגון אילנשיל פוליו (איל"ן), נשיאת מגן דוד אדום, וממקימי מערך השיקום לחיילים נכים במדינת ישראל. כמו כן אוסף תצלומים רחב היקף מסוף המאה ה-19 ועד העשורים הראשונים של מדינת ישראל.

בגנזך ויצמן שמורות תכניותיו המקוריות של האדריכל אריך מנדלסון, אשר תכנן את בית ויצמן.

הגנזך פתוח לקהל הרחב ומתחזק אתר אינטרנט דרכו אפשר לגשת לחומרים השונים.


מקורות

חיים ויצמן, ויקיפדיה.

בית חיים ויצמן, ויקיפדיה.

אתר הבית של יד חיים ויצמן.

אתר הבית של גנזך ויצמן. היינצה-גרינברג איטה. יוני 19904. ‏'הבלתי-אפשרי מצריך יותר זמן' – תכנונו של בית וייצמן ברחובות, קתדרה 72, עמ' 112-94

הירש אריאלה 26.11.2011. ארמון הנשיאות ברחובות, מקור ראשון, מוסף "שבת".

יעקובסון מיכאל. 5.7.2017. וילה ויצמן, יצירת המופת האדריכלית של אריך מנדלסון, נפתחת מחדש, Xnet.




Kommentare


bottom of page